Hoe bespaart u energie in huis?

Energie besparen in huis? Grote kans dat het eerste waar u aan denkt iets is als 'zonnepanelen' of 'korter douchen'. Maar er is meer! In deze blog geven wij u handige tips om meer energie te besparen in uw woning. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee!

Goede isolatie is belangrijk, zodat er niet onnodig warmte (en dus energie) verloren gaat. Hiervoor kunt u kiezen voor grote isolatiemaatregelen zoals bijvoorbeeld het isoleren van de gevel of vloer. Ook door kleinere maatregelen is er echter al veel winst te behalen. Zo kunt u eenvoudig zelf kieren dichten en de cv-leidingen in een onverwarmde ruimte isoleren. Ook de aanschaf van rolluiken is een makkelijke manier om uw woning te isoleren. Gesloten rolluiken houden wind en kou tegen en zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen. Lees hier meer over rolluiken. 

Daarnaast is het belangrijk om uw huishoudelijke apparaten efficiënt te gebruiken. Bijvoorbeeld door pas een was te draaien wanneer de trommel vol is en de tv uit te zetten wanneer er niemand naar kijkt. Wanneer een apparaat op standby staat wordt er nog steeds energie verbruikt, schakel apparaten die u niet gebruikt dan ook altijd uit. Na het opladen van bijvoorbeeld uw telefoon is het aan te raden om de oplader direct uit het stopcontact te halen, de energie kan anders namelijk nergens heen en dit is naast zonde van het geld gevaarlijk vanwege brandgevaar.  Ook de lichten laten branden in ruimtes waar niemand aanwezig is kost veel, onnodige energie.  

Op het gebied van wassen en drogen is er waarschijnlijk veel te besparen. Zo kost wassen op 60 graden wel bijna 2 keer zoveel energie als wassen op 40 graden. De meeste wasmachines zijn voorzien van een speciale eco-stand. Een wasbeurt duurt hiermee een stuk langer, maar er wordt ook veel minder warm water verbruikt. Na het wassen is het tijd voor drogen. Een droger verbruikt ongeveer 1 euro per keer dat hij gebruikt wordt en om energie te besparen is dan ook aan te raden om de was te laten drogen aan een waslijn of droogrek.

Ook met uw raamdecoratie kunt u energie besparen. Huh wat zegt u nu? Ja, zo simpel kan het zijn. Alleen al de gordijnen dicht doen zorgt ervoor dat de koude lucht buiten blijft en de warme lucht binnen. Let wel op, dit werkt niet wanneer de verwarming zich ook achter de gordijnen bevindt. Op zoek naar iets anders? Onze duette's zijn isolerend (dus: energiebesparend) dankzij de speciale honingraatstructuur. Zo blijft uw woning in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. Lees hier alles over onze duette's.