Hoe werkt dat, kleuradvies bij de Binnenspecialist?

Blog by Nel de Bruin - Interieuradviseur en kleurkundige

Kleuren zijn voor mij altijd al een bron van inspiratie geweest en de zoektocht naar de juiste kleur een pad die ik – inmiddels – bewandelen kan. Door mijn kleuropleiding bij De Nederlandse Kleurenschool kan ik klanten een goed kleuradvies geven. Op een dag kwam Samantha de winkel binnen.

Ze wilde advies voor een vloerkleed en gordijnen in de woonkamer. Ze liet vanaf haar mobiel wat foto’s aan mij zien. Daarop zag ik haar zoektocht naar een goede muurkleur letterlijk. Ze had kleurvlakken verf op haar muren aangebracht. De ene te roze, de andere  te blauw, weer een ander te grijs. Ze verzuchtte: ‘Ik ben er nog niet uit! Ik vind het zo moeilijk!!’
Dit was koren op mijn molen en ik vroeg haar: wil je mijn hulp? Dat greep ze met beide handen aan en we maakten een afspraak bij haar thuis.

Bij Samantha heb ik kleurmetingen uitgevoerd van alle onderdelen die als uitgangspunt moesten dienen: de vloer, de bank, de haard, alle kozijnen in RAL 9010. Vervolgens heb ik mijn kleurmetingen geanalyseerd. Bij Samantha bleek dat haar kleuren neutralen waren (geen kleuraandeel hebben) of afgeleiden zijn van geel en groen. Het zou eenheid geven als zij een keuze kon maken voor een neutrale kleur uit deze hoek van de kleurencirkel. Ik heb haar suggesties aangereikt van kleuren die het licht voldoende reflecteren en waarbij weinig chroma (kleur) aanwezig is (laag verzadigd). Haar keuze was nu niet moeilijk meer. En ze is erg blij met het resultaat.

De kleur van de wand werkt nu als een eenheid en maakt van de eetkamer één rustig en warm geheel met voldoende lichtwerking. De woonkamer heeft deze kleur ook gekregen.
En nu hebben we een goed uitgangspunt om op door te borduren voor het vloerkleed en de gordijnen.