Kleuradvies in Trappenhuis

Van uitgesproken contrast naar contrast in harmonie

Klanten kwamen in de showroom voor nieuw tapijt in het trappenhuis. Het bestaande tapijt was versleten na 30 jaar en ze wilden een minder somber geheel (30 jaar geleden ook door De Bruin Woninginrichting gelegd, leuk weetje). Het is een oud huis met een mooi trappenhuis en bordes. Ook zijn er glas in lood ramen waardoor het licht gefilterd binnenvalt en minder helder is. De klant wilde de bestaande lambrisering houden en niet schilderen om zo het karakter van het huis optimaal te behouden.

Man en vrouw vonden het moeilijk om een goede keus te maken. Wat als je het fout doet en weer het hele schilderwerk over moet doen? Hiervoor ben ik bij hen aan huis gekomen voor kleuradvies.

Kleur

Met het bestaande blauwe tapijt en de blauwe trapleuningen zijn de kleuren in contrast met de houten lambrisering. De tegenovergestelde kleur van blauw is oranje in de kleurencirkel. De kleurovergang kan niet groter zijn en het blauwe tapijt is donker waardoor het veel licht wegneemt in de ruimte en het een sombere aanblik geeft.

Na het meten van de kleuren van deuren, tegels, houten lambrisering, granito vloer en een mooi wandtapijt merkte ik dat de overige kleuren zich bevinden in het rode kwadrant van de kleurencirkel en in het groene kwadrant. Dus opnieuw contrast en dan nu rood-groen. De deuren zijn heel licht groen geschilderd. Ook zijn er groen tegelrandjes en iets groenig glas in lood.

Omdat er rood en groen als basis zijn, wat in wezen ook contrasteert omdat deze ook tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. wilde ik toch meer rust brengen door het groen wat ik adviseerde heel erg af te zwakken naast wat nadrukkelijker rood. Het tapijt uitzoeken was nog een hele klus want het één was te helder rood, en het ander te veel oranje. Zoveel kleuren rood in tapijt die óók nog eens geschikt zijn voor op en trap zijn er niet. Uiteindelijk het tapijt gekozen en daar een tint groen bij gezocht die het gehele pallet aan kleuren in rust brengt. (Interfloor tapijt Planet-project-SDN kleur 922 steenrood).

Er is een eerste poging gedaan met wat helderder groen, maar dat moest toch lichter en afgezwakt worden. Anders zou het gaan schreeuwen met het tapijt om de aandacht. De details van het houtwerk is met een okergele verf afgewerkt.

KLeur

Met behulp van een nog lichtere en onverzadigde tint groen bij het meer verzadigd rood is het een mooi geheel geworden.

Kleuren

Kleuren

Kleuren

De klant is enorm tevreden met het resultaat en het was de arbeid van het verven waard. En eerlijk is eerlijk, het verf werk is prachtig uitgevoerd!

Het was een leuk proces om met de klant te zoeken naar een verfrissende make-over met behoud van het karakter van het huis.