Wat is de relatie tussen kleuren en muziek?

Blog by Nel de Bruin - Interieuradviseur en kleurkundige

Wat een bijzonder woord is het woord kleurklank. Kleur - klank. Kleur en klank in één woord. Er is een intense relatie tussen kleuren en muziek.

In onze taal komen woorden voor zoals klankkleur, toon, ritme, cadans, harmonie, toonhoogte en compositie. Dit zijn woorden die gebruikt worden in de muziekwereld en we komen ze ook tegen in de kleurenleer. Als we kijken naar een kleurontwerp in een interieur of exterieur spreken we van een compositie. Een compositie kan harmonisch of disharmonisch zijn.

Wilhelm Olswalt (één van de grondleggers van de fysische scheikunde* rond het jaar 1890) beschreef het zo: 'Aangenaam werken kleuren waartussen wetmatige samenhang - dat wil zeggen - een bepaalde orde bestaat'; harmoniëren dus. Is die samenhang er niet dan doen de kleuren onaangenaam aan. Die orde verkrijg je door ritme in de kleuren. Ritme is een gelijke onderlinge afstand. Dat kan verkregen worden in kleurklanken. Er zijn tweeklanken, drieklanken, vierklanken etc. 

Tweeklanken worden gevormd door tegenoverliggende kleuren. Drieklanken door een driehoeksverhouding uit de kleurencirkel en zo verder. Ritme in kleur zijn gelijke stappen in kleurtoon, lichtheid of verzadiging. Er is dan een regelmaat of patroon.

Tweeklank

Drieklank

Ritme

De woorden hierboven laten zien dat kleur en muziek in taal nauw verwant zijn aan elkaar. Dat kan ook niet anders, want beide spelen in op onze emoties. Met onze gezichtszin zien we kleur en met onze gehoorzin horen we muziek. 

Binnen mijn werk als kleurkundige bij Binnenspecialist stem ik met klanten altijd af op de beleving van kleur voor de zintuigen en emoties. Wil de klant rust in het interieur dan adviseer ik een ritme. Wil de klant meer spanning of inspiratie dan is een twee- of drieklank een mooi uitgangspunt waarin de kleurspanning toch harmonisch is.

*Fysische scheikunde houdt zich bezig met lichtwerkingen van kleur met name in chemische processen