Duurzame vloeren, wat moet u weten?

Duurzaamheid is een begrip waar u tegenwoordig niet meer omheen kunt. Eenvoudig samengevat betekent duurzaamheid dat mens, milieu en economie in evenwicht zijn. Zo wordt de natuur niet uitgeput. Wanneer u in deze tijd een huis koopt of verbouwt is de kans groot dat u benieuwd bent naar duurzame oplossingen voor in uw woning. Wij helpen u graag door hieronder een aantal duurzame vloeropties onder elkaar te zetten.

Wanneer is een vloer duurzaam? Een handige vraag om antwoord op hebben voordat we van wal steken. Een duurzame vloer...

  • heeft een lange levensduur
  • is gemaakt van natuurlijke materialen
  • het productieproces kost (relatief) weinig energie
  • bevat geen plastic en giftige stoffen
  • is makkelijk afbreekbaar
  • wordt gemaakt van materiaal dat uiteindelijk gerecycled kan worden voor een ander doel.

Het (laten) leggen van een ondervloer verlengt de levensduur van uw vloer. Dit raden wij dan ook zeer aan. 

Forbo vloeren

Marmoleum is de absolute winnaar als het gaat om duurzame vloeren. Een marmoleum vloer bestaat voor 97% uit natuurlijke grondstoffen, 72% hiervan is hernieuwbaar en is binnen 10 jaar weer aangegroeid. 43% van de ingrediënten is gerecycled. Er hoeven geen bomen gekapt te worden voor uw marmoleum vloer en deze duurzame vloersoort wordt gemaakt in Nederland. De levensduur van marmoleum is 20 tot 30 jaar en daarna kan hij - bij wijze van spreken - zo weer terug de grond in gestopt worden, een marmoleum vloer is namelijk volledig biologisch afbreekbaar.

Forbo, de producent van marmoleum won in mei van dit jaar de Duurzame Award. Het is hun missie om echt duurzame producten te leveren en dit wordt op alle vlakken doorgevoerd. 

Nog een Forbo product wat goed scoort op het gebied van duurzaamheid is Flotex tapijt. In deze vloer worden de warmte en zachtheid van tapijt gecombineerd met de praktische eigenschappen van een gladde vloer. Flotex tapijt bestaat voor 67% uit gerecycled materiaal. Ook Liquid design, een gietvloer, is een duurzame keuze. Liquid design wordt gemaakt van natuurlijke materialen, die bovendien hernieuwbaar zijn. 

Meer informatie over Marmoleum

Houten vloeren

Een houten vloer is ook een natuurlijk product met een lange levensduur. De houten vloeren die wij verkopen zijn afkomstig uit FSC gercitifeerde bossen, dit houdt in dat het hout afkomstig is uit goed beheerde bossen met als doel om de bossen te behouden. Een houten vloer zorgt voor een beter binnenklimaat, het is bijvoorbeeld isolerend van nature. Daarnaast is een houten vloer biologisch afbreekbaar én kan het gerecycled worden. De productie van houten vloeren kost relatief weinig energie. Kanttekening bij een massief houten vloer is wel dat het hout veel tijd nodig heeft om weer te groeien.

Bij een parketvloer wordt gebruik gemaakt van snelgroeiend hout. Echter zijn de productieprocessen van parket lang niet altijd zo milieuvriendelijk. Wij leveren parketvloeren van Kährs, een bedrijf dat al jaren bezig is met duurzaamheid en hun omgang met de natuur. Deze vloeren komen uit Zweden, waar de fabriek naast het bos staat. In dit bos worden meer bomen geplant dan geoogst, zodat het bos blijft groeien. Tijdens het productieproces proberen zij een minimale impact op het milieu uit te oefenen. Dit doen zij bijvoorbeeld door al het afval naar een lokaal energiebedrijf te leveren, waar het wordt omgezet in bio energie. Zo kunnen er 6150 zweedse huizen per jaar warmgehouden worden met afval, dat anders weggegooid zou worden.