Een kijkje achter de shutters

De shutter is, als het om raambekleding gaat, niet meer weg te denken uit het dagelijkse raambeeld. Van klassieke herenhuizen tot moderne nieuwbouwwoningen; de shutter is overal een échte eye-catcher.

De oorsprong van dit unieke item gaat inmiddels alweer ruim 250 jaar terug, rondom het Middellandse Zeegebied. Het waren de Grieken die het product bedachten, letterlijk om de zon te ‘shutten’, ofwel tegen te houden. Opvallend weetje is overigens dat shutters toen voornamelijk aan de buitenkant van woningen werden geplaatst.

Shutters

Jaren erna ‘waaide’ de shutter over naar Amerika en vervolgens naar Canada. In deze landen werd het product daadwerkelijk onderdeel van het interieur en dus aan de binnenzijde van woningen geplaatst. Nederland heeft vanaf de jaren ’90 kennisgemaakt met de shutter. Én succesvol. Het is tenslotte inmiddels al jaren een veel gewilde vorm van raamkleding.

Gijs Goudkamp, samenwerkend Shutterexpert van Binnenspecialist, is blij met de komst van dit unieke product: De shutter is prachtig. Het maakt een woning af. Mede het feit dat er zoveel maatwerk mogelijk is, zorgt voor een brede toepasbaarheid bij ieder type woning.’

Binnenspecialist heeft in haar shuttercollectie twee soorten shutters opgenomen:

1. De White Teak Shutter.

Voordeel van deze houten shutter is het lichtgewicht. Hiermee kun je diverse gewenste paneelmaten realiseren. Met zwaarder hout lukt dit niet. De White Teak variant kan daarbij op twee manieren worden afgewerkt: Met lak of beits. Bij het lakken wordt de shutter behandeld met een meubellak. Bij het beitsen kunnen er kleurtinten worden toegevoegd. Deze shutters zijn in diverse standaardkleuren verkrijgbaar. Met name de wit- en zwarttinten zijn enorm gewild.

Liever toch een andere kleur? Geen probleem. Iedere RAL kleur of iedere Farrel & Ball kleur is te bestellen en levert jou je eigen unieke shutter.

2. De Aqualine Shutter

Deze shutter is volledig van kunststof materiaal gemaakt. Er komt inderdaad letterlijk nul hout aan te pas. Grote voordeel is dat deze shutters goed toepasbaar zijn in vochtige ruimtes. Ook deze shutter is in diverse kleur-stalen verkrijgbaar.

WERK(EN) OP MAAT

Iedere shutter wordt op maat gemaakt in de Jasno Shutter fabriek. Speciaal voor dat ene raam.

‘Op die manier kunnen we écht in iedere woning shutters plaatsen,’ geeft Gijs Goudkamp aan. In zijn functie heeft hij ramen in alle soorten en maten gezien. Én, geplaatst. Toogramen, driehoeksramen, ronde ramen. Het is allemaal mogelijk.

HOE WE DAT MAATWERK LEVEREN?

Gijs: ‘De fabriek voert de zorgvuldig opgemeten raammaten in. Vervolgens berekend de computer hoe groot de verbinding is tussen boven-, zij- en onderkant. Op grond hiervan wordt het aantal lamellen in de shutter vastgesteld. Tussendoor vinden er verschillende controlemomenten plaats. Omdat ieder raam uniek is, vraagt dat secuur en, letterlijk, op de millimeter werken.’ Van lamellen zijn er verschillende breedteafmetingen verkrijgbaar. Vaak hangt de keuze hiervoor af van de grootte van het raam, type woning én persoonlijke smaak.

SHUTTERS VOOR IEDERE WONING

Omdat iedere shutter maatwerk betreft kunnen ze in ieder woning geplaatst worden. Wél dient er rekening gehouden te worden met de manier van plaatsen. Zo zien we bijvoorbeeld dat er bij nieuwbouwwoningen veelal draaikiepraam systemen worden gehanteerd. Vaak worden de shutters in deze woningen dan ook op het draaikiepraam geplaatst zodat het systeem volledig werkbaar blijft. Dit noemen we overigens ‘op de dag plaatsen.’ Bij andere raamsystemen kan er ook ‘in de dag worden geplaatst.’ Letterlijk: in het gat van het raam. De shutter valt hiermee in het raam. Hierbij is het wel van belang dat het raam diep genoeg is. Samen met de inmeter wordt bekeken welke mogelijkheden er bestaan voor de woning.

Shutter bediening

OP JE WENKEN BEDIEND!

Voor wie zich afvraagt op welke wijze shutters bediend kunnen worden: Er zijn zelfs twee soorten mogelijk-heden!

  • De zogenaamde traditionele shutter heeft een bedieningsstok. Deze bevindt zich middenop het zijframe en bestaat uit een aangeniete lat. Bij bediening hiervan bewegen alle lamellen mee.
  • Daarnaast bestaat er een zogenaamde silent view uitvoering.Het bedieningspaneel is hierbij geïntegreerd in het frame en daarmee weggewerkt voor het oog.

Afhankelijk van type woning, en daarmee uitstraling die de shutters met zich meebrengen, kiest men voor een specifieke bediening.

Inderdaad, het is opnieuw bevestigd. De shutter is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse raambeeld. Duurzaam, mooi én doelgrericht: de shutter in zijn prachtige eenvoud. We zetten graag de deur, én de shutters, voor je open als je meer wilt weten!

Offerte aanvragen