Hoe kunt u een muggenbeet voorkomen?

Het is vandaag, 20 augustus, wereld muggendag. En hoewel dit klinkt als een soort eerbetoon aan muggen is het allesbehalve dat.

Op 20 augustus in 1897 ontdekte Ronald Ross dat muggen malaria overbrengen. Sindsdien bestaat wereld muggendag, een dag gericht op het bestrijden (of zelfs uitroeien) van de mug. Over de hele wereld sterven er 1 op de 17 mensen aan een muggenbeet of aan de gevolgen daarvan. Dit brengt de mug op een nummer 1 positie op de lijst met gevaarlijkste dieren voor de mens.

Wereldwijd leven er 3500 (!) muggensoorten. In Nederland zijn dit gelukkig maar 25 soorten. De steekmug is de meest voorkomende mug in Nederland. En zoals de naam al doet vermoeden, de steekmug steekt. 

Er zijn heel veel theorieën bekend over wat muggen wel en niet aantrekkelijk zouden vinden. Zo zouden muggen aangetrokken worden door mensen die veel zweten, regelmatig bier drinken of zwarte kleding dragen. Ook schijnt het zo te zijn dat langere en zwaardere mensen sneller gestoken worden omdat zij meer CO2 uitstoten. Dat muggen niet houden van citroengeur of knoflook zou een fabeltje zijn. Of toch niet? Er is heel veel over te zeggen, maar feit is dat eigenlijk iedereen last heeft van muggen.

Hoe kun je een muggenbeet voorkomen?

  • Pak de oorzaak aan. De steekmug legt haar eitjes op water. Een muggenplaag ontstaat bij stilstaand water in bijvoorbeeld een emmer of de dakgoot. Door dit aan te pakken voorkomt u dat er nog meer nieuwe muggen bij komen.
  • Het enige bewezen middel tegen muggen is DEET. Tegelijkertijd is dit ook het sterkste insectenwerende middel dat er te koop is. Zo sterk dat het plastic oplost, oppassen dus met je zonnebril en camera. DEET wordt opgenomen in onze bloedbaan en in grote hoeveelheden kan dit schadelijk zijn. Het wordt dan ook niet aangeraden om maandenlang dagelijks DEET te gebruiken.
  • HORREN! Dé oplossing om muggen buiten te houden: goede horren en hordeuren. Dit is eenmalig een investering, maar een mugvrij huis is het geld dubbel en dwars waard!