Van manufacturen tot woninginrichting; 100 jaar Schuijt

Het komt niet vaak voor dat een familiebedrijf de respectabele leeftijd van 100 jaar haalt. Binnenspecialist Schuijt maakt het deze zomer mee. Honderd jaar op dezelfde plek aan de Damlaan.

Door Ben van Vliet

“Opa Jaap Schuijt is de grondlegger van het familiebedrijf”, vertelt Jan Schuijt (68), die al meer dan 50 jaar aan het bedrijf is verbonden. “Op 15 juli 1923 richtte hij aan de Damlaan 78 Magazijn ‘De Zon’ op, een winkel in textiel en manufacturen. Ook al wist hij helemaal niets van manufacturen en textiel; hij was veilingmeester, dus totaal niet thuis in dit vak.”

Schuijt werd in 1920 werd aangesteld als veilingmeester van de Coöperatieve Tuinbouwveiling Veur en Omstreken en verhuisde naar Veur. In 1923 koopt hij een pand met schuur aan de Damlaan 78 en laat dat verbouwen tot woning met winkel voor zijn gezin. Ook oom Arie Schuijt volgt een opleiding in het manufacturenvak, begint zijn eigen zaak en bezoekt zijn klanten op de bakfiets en later met een auto. In 1938 begint hij in de Oranje-Nassaustraat in Voorburg een filiaal van ‘De Zon’ met stoffeerderij.

In 1941 trekt Jaap Schuijt zich terug uit de zaken en neemt zoon Arie Schuijt het stokje over. Arie ontfermt zich over de hoofdvestiging aan de Damlaan; zijn zus Gonny Schuijt runt de nevenvestiging in Voorburg. In 1950 komt er een splitsing in het bedrijf. De divisie manufacturen en textiel blijft onder de naam Schuijt Manufacturen bij Arie Schuijt, inclusief het filiaal in Voorburg.

De woninginrichting, de detailhandel in woningtextielgoederen, woningstoffeerderij, behangerij en beddenmakerij wordt per 27 juni 1950 overgedragen aan Gerard Schuijt. Hij begint onder de naam Schuijt Woninginrichting een nieuwe winkel op de hoek van de Damlaan en Koningin Julianaweg. Deze ruimte is nu nòg in gebruik als etalage. Gonny Schuijt, die het filiaal in Voorburg runt, trouwt met Sjaak Bontje en in 1951 wordt de winkel voortgezet onder de naam Bontje-Schuijt Textiel.

Binnenspecialist Schuijt 100 jaar

Jan Schuijt bij de etalage met een historische terugblik.

Jan Schuijt maakte de ontwikkelingen in het bedrijf bewust mee. “Ik herinner me nog goed dat in 1964 op Damlaan 76 de nieuwe winkel werd geopend, de eerste winkel in Leidschendam met twee verdiepingen. Dat was echt een bijzonderheid.” De hoekwinkel wordt showroom en etalage. Jan komt op 16-jarige leeftijd officieel in dienst bij het bedrijf van zijn vader. “Ik was al langer betrokken bij de zaak, maar toen kwam ik op de loonlijst te staan, net zoals mijn oudere broer Jaap. We hebben het woninginrichtersvak in de praktijk geleerd van onze vader en daarnaast verschillende vakopleidingen gevolgd. Toen wij er aan toe waren hebben we het bedrijf in 1982 overgenomen.” Schuijt Manufacturen stopt in 1971. Als winkel en woonhuis Damlaan 78 worden gesloopt, kan in 1989 Schuijt Woninginrichting op de begane grond uitbreid worden en 4 jaar later komt er nog een etage op.

Binnenspecialist Schuijt 100 jaar

Magazijn De Zon in de beginjaren.

Wanneer bakkerij Ten Hoopen op Damlaan 74 wordt gesloopt, kan de winkel verder worden uitgebreid met magazijnen en kantoren. Schuijt: “Dat de zaken goed gaan hebben we mede te danken aan ons hoog gekwalificeerde personeel. Dat mag ook wel eens worden gezegd.”

Het bedrijf gaat met zijn tijd mee en speelt steeds in op de nieuwste trends op het gebied van wonen en slapen. Jan Schuijt: “Naast de winkel en de stoffeerderij hebben we een projectafdeling voor de vervanging van onder andere vloerbedekking en raambekleding bij bedrijven en instellingen. Zo hebben we projecten uitgevoerd bij de Raad van State, de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Kamer van Koophandel, Leger des Heils, gemeente Leidschendam, KPN Dr. Neherlaboratorium, diverse gerechtsgebouwen, MCH Ziekenhuizen. We hebben klanten tot aan Alkmaar, Amersfoort, en Breda.”

Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd hebben Jaap en Jan Schuijt de directie van het bedrijf in 2017 overgedragen aan Jaco den Heijer. Jaap Schuijt heeft toen het bedrijf verlaten; Jan Schuijt is nog altijd verbonden aan het bedrijf voor speciale projecten en om eventueel bij te springen. De naam Schuijt blijft verbonden aan de nog steeds succesvolle Leidschendamse onderneming. En Jan Schuijt gaat ook gewoon door “Ik werk nog steeds met veel voldoening en we gaan met veel plezier aan de gang met de festiviteiten rond ons 100-jarige bestaan. Want honderd jaar woninginrichter op de Damlaan? Dat verdient wel een feestje.”