Honderd jaar De Bruin in Zeist

Zou er nog een huis in Zeist staan waar nooit iets van Binnenspecialist De Bruin op de vloer gelegen of voor de ramen gehangen heeft? Het bedrijf viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Hele generaties Zeistenaren zijn er klant geweest; in de showroom aan de Bergweg 27 hoor je regelmatig dat ‘onze opa en oma ook al klant bij jullie waren.’

Het verhaal van De Bruin begint meer dan een eeuw geleden in het dorpje Polsbroek in de Lopikerwaard. Aannemer De Bruin en zijn vrouw M.H. De Bruin zien daar geen toekomst meer voor hun gezin van negen kinderen. Ze besluiten in 1920 te verhuizen naar Zeist. Daar opent mevrouw M.H. de Bruin-Oosterom op 1 oktober 1923 een manufacturenzaak in het pand op de hoek van de Bergweg en de Hortensialaan, tegenover de watertoren. Een moedige onderneming want ze combineerde de zaak met de zorg voor het grote gezin van zes zonen en drie dochters.

GOEDE ZAKEN ‘Moeder’ De Bruin doet goede zaken want de winkel wordt te klein. De zaak verhuist naar een groter pand, op de hoek van de Bergweg en de Steynlaan. Haar kinderen voelen zich toch meer aangetrokken tot het werk van hun vader: de meeste zoons worden aannemer. Behalve zoon Dick, die met zijn vrouw Geer Bakker de zaak in 1937 van zijn moeder overneemt. De zaak is ondertussen meer dan een manufacturenzaak. In een advertentie in de Zeister Courant van 18 juli 1939 wordt geadverteerd voor een opruiming: ,,Gaat u met vacantie… Zorgt dan voor goede en extra kleeding en tòch goedkoop. Dat kan, indien U koopt bij De Bruin’’.

GESTAGE GROEI Onder leiding van Dick en Geer de Bruin-Bakker maakt De Bruin een gestage groei door. Als in oktober 1973 het vijftigjarig bestaan gevierd wordt, zijn er ook vestigingen elders in het land. De opvolgers staan dan al klaar, blijkt uit een artikel in de Nieuwe Zeister Courant. ,,Ik ben oprecht dankbaar dat ik met de steun van mijn vrouw en de jongens met mijn talenten op deze wijze heb mogen werken en dat ook de jongens dat weer met de talenten hun gegeven doen.’’

LIEFTALLIGE STEWARDESSEN Het vijftigjarig bestaan van de firma De Bruin werd niet alleen in familiekring gevierd: heel Zeist mocht meegenieten van het geschenk van de kinderen aan hun ouders, schreef de krant. ,,In dit geschenk zullen komende zaterdag alle Zeistenaren delen, want dan zullen felicitatievliegtuigen boven Zeist vliegen. Bovendien zullen lieftallige stewardessen in het centrum van Zeist maar liefst 3000 jubileumpetjes uitdelen.’’ Die zaterdag werden er ook nog 1500 lege plastic glazen uitgedeeld. Kinderen met een winnend nummer in hun petje mochten een rondvlucht boven Zeist maken, en wie met een leeg glas de winkel van De Bruin binnenstapte, kon het vol laten schenken met sherry.

GRANDIOZE SORTERING Niet lang daarna opende De Bruin de winkel op de huidige locatie aan de Bergweg 27. Op die plek was ooit een pomp- en servicestation gevestigd. Het nieuwe pand had vijf keer zoveel oppervlakte en een brede gevel. Dat bood ruimte voor een veel ruimere keuze aan gordijnen en vloeren. Jan de Bruin, de jongste telg uit de familie, gaat deze zaak runnen. De Nieuwe Zeister Courant sprak in een stukje over een grandioze sortering gordijnen en besteedde speciale aandacht aan de gezellig ‘gift-shop’, ,,een hoekje met kunstnijverheidsartikelen die onontbeerlijk zijn in een interieur’’, zoals flesjes en potten met kurkdoppen en asbakken.

EIGEN IDENTITEIT Jan de Bruin wordt opgevolgd door zijn zoons Rob en Ron. Zij zijn de laatste twee De Bruinen die aan de leiding van het bedrijf staan: de kinderen van Rob en Ron slaan andere wegen in. Jaco den Heijer koopt het bedrijf in 2011 van ze over, en Bram Noteboom treedt in 2017 toe als compagnon. De Bruin wordt onderdeel van Binnenspecialist, met zeven vestigingen in het midden en westen van het land, maar de eigen identiteit van de inmiddels honderdjarige blijft behouden. Met als dagelijkse drijfveer: ‘Alleen maar blije klanten’. Dat zal honderd jaar geleden bij mevrouw M.H. de Bruin niet anders geweest zijn.