Koel en comfortabel genieten van de zomer

De zomer is in aantocht! Tijd om je voor te bereiden op de warme dagen. Een (te) warm huis is echter niet comfortabel. Wij geven je tips om de hitte buiten de deur te houden, zonder airco. Comfortabel en groen.

Houd ramen en deuren overdag gesloten

Het voelt misschien een beetje gek, omdat je hartje zomer juist behoefte hebt aan frisse lucht. Toch is het beter om op een warme dag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Als deze namelijk dicht blijven, heeft de warme lucht van buiten geen kans om binnen te komen. Zet ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is afgekoeld, de ramen en deuren juist zoveel mogelijk tegen elkaar open. Hierdoor waait alle warme lucht die toch binnen is gekomen, lekker door.

Ventilatie is goed, maar we zitten niet te wachten op muggen en andere insecten in huis. Zorg ervoor dat je ramen en deuren voorzien zijn van horren op maat. Zo kun je ongestoord genieten van frisse lucht.

Trek de stekker eruit

Apparatuur waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleidt stroom en produceert daarom warmte. Ook als deze elektrische apparaten niet in gebruik zijn kan het kwik binnenshuis stijgen tot boven de 23 graden. Het is daarom verstandig om de stekker van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Extra fijn: dit scheelt ook veel "sluipstroom" dus is nog goed voor je portemonnee ook.

Probeer ook apparaten en voorwerpen die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uit te laten, zoals lampen, kaarsen en het fornuis. En wat dacht je van de oven? Zelfs wanneer je een hete oven tijdens het koken maar eventjes opent, kan de thermometer flink gaan stijgen door de ontsnappende warmte. Dat wordt dus de hele zomer lekker buiten barbecueën!

Qua verlichting in huis kun je ook slimme keuzes maken. Traditionele gloeilampen genereren veel warmte. Door over te schakelen op energiezuinige LED-verlichting kun je niet alleen energie besparen, maar ook direct de warmte in je huis verminderen.

Verduisteren is koelen: kies voor buitenzonwering

Geef hitte geen kans om binnen te komen. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing, net als buitenjaloezieën. Rolluiken zorgen namelijk voor totale afsluiting, waardoor de zon niet naar binnen kan schijnen.

Wil je niet volledig in het donker zitten? Dan is de onze screens zonwering een koele optie. De screendoeken hebben verschillende transparanties en je kiest zelf hoe dicht het doek geweven is. Met screens behoud je zicht naar buiten, laat je het daglicht toe, maar heb je 's avonds geen inkijk als de lichten binnen aan staan. Zowel rolluiken, als screens hebben een goede zonwerende werking, waardoor het in de zomer niet te warm wordt in huis. Maar ze kunnen ook goed samenwerken met de zon. Zo hebben wij onze solar screens en rolluiken, aangedreven op zonne-energie. Lekker groen!

Vergeet niet te genieten

Als de binnentemperatuur in de zomer aangenaam blijft, ben je misschien geneigd in huis te blijven. Maar vergeet niet te genieten in je tuin of op je balkon: creëer je eigen vakantieadres in de achtertuin. Met onze terraszonwering, maak jij van je buitenruimte een stijlvolle plek, waar je comfortabel kunt genieten van het mooie weer. En als je tijdens de zomerdagen lekker in de tuin aan het genieten bent, vergeet dan niet te hydrateren. Zorg dat je veel drinkt, vooral water en thee, koffie en alcoholische dranken kun je het beste vermijden. Liever een ijsje? Dat kan ook! Kies voor een ‘raketje’ (44 calorieën) of een perenijsje (50 calorieën). Lichaam verteert deze "low kcal" ijsjes gemakkelijk, wat fijn is met hoge temperaturen. Wordt de hitte je echt even te veel? Dan hebben we een tip voor snelle verkoeling. Maak handdoeken nat met koud water en leg ze in de vriezer. Wanneer je het warm hebt, kun je deze koude handdoeken gebruiken om jezelf te verfrissen en je lichaamstemperatuur te verlagen. Snel en direct effect, voor als je even scherp moet zijn.

Verkoelende stoffen

Je hebt hier vast wel eens last van: in de zomer wordt ‘s nachts je regelmatig badend in het zweet wakker. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je tijdens de warme nachten wel gewoon goed kunt slapen? Tip: vervang je dekens door lichtere lakens van katoen of linnen. Deze stoffen voeren vocht af en helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Denk bijvoorbeeld ook eens na over je zitkussens en handdoeken, kun je deze warme stoffen vervangen door verkoelende materialen? Door deze kleine aanpassingen in huis, voorzie jij jezelf van een comfortabele zomer!

Ga voor groen: binnen én buiten

Nog een tip: creëer schaduw door het groener maken van de tuin. Laat een klimplant langs de buitenmuur van je woning groeien. Door muren uit de zon te houden en het isolerende effect kan een klimop de maximale temperatuur van het huis drastisch reduceren. Of plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Zo blokkeer je de zon en creëer je schaduw. We geven je graag meer tips voor het summer proof maken van je tuin in deze blog. Haal ook meer planten naar binnen, wanneer je kamerplanten en bloemen voor het raam zet houden deze ook een stukje warmte tegen. Daarnaast fleurt het je huis lekker op én creëren planten een natuurlijke luchtzuivering, wat de luchtkwaliteit verbetert en dus ook je mentale welzijn. Kortom: Go Green!

Kies de juiste raambekleding

Tot slot is ook de raambekleding voor binnen belangrijk. Duette® shades houden niet alleen het zonlicht tegen, maar hebben ook een ‘dubbele’ structuur, waar lucht in zit welke warmte tegen kan houden. Hierdoor zijn ze extra geschikt om het huis koel te houden. Daarnaast zijn verduisterende gordijnen een goede optie, het liefst in een lichte kleur. De lichte kleur stoot de warmte die binnenkomt namelijk af, wat voor een koele ruimte zorgt.

Heb je horizontale jaloezieën voor je raam? Door de lamellen te sluiten, met de bolle kant richting het raam, creëer je een isolerende luchtlaag tussen het raam en de jaloezie. Deze luchtlaag houdt koude en tocht tegen, waardoor je bespaart op aircokosten. Heb je geen airco en wil je zoveel mogelijk warmte buiten houden? Sluit de jaloezieën dan met de bolle kant naar binnen. Elke graad minder helpt het binnenklimaat te verbeteren.

Heb je rolgordijnen, plissé gordijnen of verticale jaloezieën? Veel van deze stoffen zijn afgewerkt met een Topar® of Topar® Plus finish. Deze hebben een zon- en warmtewerende laag. Deze kleurloze Topar Coating reflecteert in hogere mate de zonnewarmte waardoor je zomers het huis koeler houdt. Ook wordt fel zonlicht gedempt en hinderlijke schittering op een bijvoorbeeld een beeldscherm voorkomen. Ideaal voor in je (thuis)kantoor.

Geniet van de zomer!