Hulptransport en vluchtelingenopvang voor Oekraïners

Nadat Marcin Smotuch (een collega bij Binnenspecialist) opriep om hulpgoederen in te zamelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, brachten veel mensen goederen naar de winkels van Binnenspecialist. Al deze goederen werden uiteindelijk verzameld in de opslag in Zoetermeer. Met name voedsel, verzorgingsproducten, medicijnen, speelgoed en ingepakte schoenendozen met verrassingen gemaakt door Nederlandse kinderen voor hun Oekraïense leeftijdsgenootjes.

Met maar liefst 1 vrachtauto en 4 bussen vol hulpgoederen zijn we vertrokken. Met 14 vluchtelingen zijn we veilig naar Nederland teruggekeerd waar deze mensen voor nu een veilig onderkomen hebben. Onze hartelijke dank hierbij aan alle gevers van deze hulpgoederen. Daarnaast zijn financiële middelen geschonken, maar ook varianten als de brandstofvergoeding, het ter beschikking stellen van vervoersmiddelen, hotelovernachtingen voor de mee terug gereisde vluchtelingen en natuurlijk het beschikbaar stellen van woonruimte in Nederland voor de met ons mee teruggekeerde vluchtelingen.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

Donderdag 17 maart 2022

10:00

Het inladen van goederen op de Edisonstraat 17 te Zoetermeer. Met hulp van anderen hebben we de goederen in de vrachtauto en bussen geladen.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

13:30 - 21:00

Met het eerste deel van het transport gingen we naar de plaats Rzepin in Polen. Rzepin is gelegen aan de doorgaande auto- en spoorverbinding tussen Berlijn en Warschau, ongeveer 20 kilometer ten oosten van de Duits-Poolse grens. Sommige treinen tussen Berlijn en Warschau stoppen bij de plaats Rzepin. Meerdere touringcars vol vluchtelingen werden naar- en van het station in Rzepin vervoerd. Voor het eerst merkten we duidelijk dat er in het buurland Oekraïne een tragedie zich aan het voltrekken is. Verschillende andere mensen maakten van hetzelfde hotel gebruik om ook iets voor de mensen in Oekraïne te kunnen betekenen. Ook merkten we iets van de druk die ligt op de Poolse natie die ruim 2 miljoen vluchtelingen herbergt.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

Vrijdag 18 maart 2022

7:30

Vertrek naar Fundacia Proem in Inowłódz voor afleveren van de hulpgoederen. Inowłódz ligt centraal in Polen op zo’n 340 kilometer van de grens met Oekraïne. Proem is een prachtige stichting van protestantse christenen (deze groep vormt een minderheid van 0,2 procent van de totale bevolking in Polen). Deze stichting heeft de zorg voor meer dan 150 vluchtelingen op zich genomen in hun gebouwen op het terrein in Inowłódz. Er vertrekken dagelijks vluchtelingen op doorreis en er komen dagelijks nieuwe vluchtelingen aan. Daarnaast zijn ze een belangrijke hub voor het verzamelen en doorsturen van eten, drinken, verzorgingsmiddelen en medicijnen naar Oekraïne.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

12:30 

Aankomst bij Fundacia Proem in de plaats Inowłódz. Met behulp van vrijwilligers laden we alle goederen uit de vrachtauto en bussen. Hierna drinken we koffie en hebben even een gesprek met pastor Rafal. Vanaf hier reisden 6 vluchtelingen met ons mee, waaronder een opa en oma met hun 2 kleindochters. De dochter en schoonzoon van deze mensen zijn achtergebleven om te werken in de zorg en om te vechten in het leger. Ook stapten een man en vrouw in die kennissen hebben in Sliedrecht. Zij hadden het plan om vanuit Sliedrecht door te reizen naar hun dochter in Amerika. Vervolgens hebben we onze reis voortgezet naar Konskie waar Marcin Smotuch woont.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

14:30

Aankomst bij het woonhuis van Marcin Smotuch in Konskie. Hier hebben we heerlijke kippensoep gegeten en zijn we echt in de watten gelegd door Marcin en zijn vrouw. Vervolgens zijn we samen vertrokken met Marcin naar het dorp Sielpia.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

15:30

Aankomst in Sielpia. Hier is een hotel en recreatie complex ingericht als opvang en doorstroom locatie voor vluchtelingen. Momenteel verblijven daar circa 1.000 vluchtelingen. Hier hebben we 8 vluchtelingen opgehaald, moeders en kinderen die uit onder andere Zaporizja zijn gevlucht. Vervolgens zijn we weer vertrokken op weg naar Nederland.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

21:00

Aankomst en overnachting in Rzepin in het hotel.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

Zaterdag 19 maart 2022

8:00

Vertrek uit Rzepin.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

15:00

Aankomst in Woudenberg waar een opa en oma met hun 2 kleindochters onderdak hebben gekregen. Het andere echtpaar dat met ons meereisde werd opgehaald door vrienden om te mogen logeren bij hen in Sliedrecht.

hulp voor Oekraïne Binnenspecialist

16:00

Aankomst in Barneveld. Fijn dat de groep hier bij elkaar kan blijven en er een accommodatie ter beschikking is gesteld waar ze met z’n achten in kunnen. Heel fijn voor hen dat ze warm ontvangen werden en er ook mensen aanwezig waren die vloeiend Russisch met hen konden spreken. De eerste vragen konden gelijk beantwoord worden. We hebben ze daar in goede handen achter gelaten en zullen de komende tijd contact onderhouden, en ze waar nodig bij te staan. De mensen zijn ons erg dankbaar, maar maken een verslagen indruk. De kinderen die ze mee hebben vrolijken ze wel op. De twee oudere meisjes vroegen meerdere malen of ze naar school kunnen hier. De mensen in Barneveld en wij gaan dit de komende dagen uitzoeken en oppakken.

Hoe nu verder?

De mensen uit Oekraïne zijn in Nederland opgevangen door bekenden en een lokaal hulpverleningscomité. Zij zijn het eerste aanspreekpunt en nemen de begeleiding van hen op in Nederland. We hopen dat er voor deze mensen spoedig een nieuw hoofdstuk aanbreekt waarin zij veilig terug kunnen keren naar Oekraïne, of hier, in Nederland, een toekomst op kunnen bouwen.

We hebben met eigen ogen gezien en gehoord hoe groot de nood is. Het heeft een grote indruk op ons achtergelaten. Daarbij hebben wij ook het voornemen opnieuw hulp te bieden aan de mensen uit Oekraïne. Met onze contactpersonen in Polen en Nederland kijken wij in de komende periode hoe we een steentje bij kunnen dragen.

Nogmaals heel hartelijk dank voor jullie support!