Linoleum, al jaren duurzame voet aan de grond!

Als we vroeger over Linoleum spraken dachten we voornamelijk aan gymzalen- en ziekenhuisvloeren. Klopt helemaal. Inmiddels is het meer dan dat geworden. Veel meer. Linoleum heeft, letterlijk en figuurlijk, voet aan de grond gekregen.

Niet meer weg te denken uit de huidige vloerencollectie én uit de wereld van duurzaam investeren. De opmars van duurzaamheid is fors. Steeds meer consumenten verdiepen zich in de oorsprong van een product: ‘waarvan wordt het gemaakt, hoe ziet het ontwikkelproces eruit én hoelang gaat het mee?’

Het zijn slechts enkele vragen maar ze (be)dekken de volledige lading. Duurzaam ontwikkelen voor de producent en duurzaam investeren voor de consument: onlosmakelijk met elkaar verbonden en met de wereld van Nu.

Als we naar Linoleum kijken stond het voorheen vooral bekend om zijn slijtvastheid, om de toepasbaarheid voor grote oppervlakten en om zijn hygiënische karakter.

Wanneer we het product ontleden komen we terug tot de (natuur)kern. Lin (lijnzaad) en Oleum (olie) zijn de hoofdbestanddelen. Wanneer gekookte lijnzaadolie wordt gemengd met hars, houtmeel en gemalen kalksteen ontstaat er een massa die uiteindelijk op juten wordt geperst.

Het resultaat na drie weken drogen? Inderdaad. Linoleum.

Vanaf 1899 werd deze nieuwe vorm van vloerbedekking in Krommenie geproduceerd. Daarna was er geen houden meer aan. Voor Forbo Flooring én voor Linoleum. Naast steen, stro en houten planken was deze nieuwe variant om vloeren mee te bedekken tenslotte een verademing. In heel Europa werden er fabrieken uit de grond gestampt om Linoleum te produceren. Forbo Flooring, productiepartner van Binnenspecialist, is vanaf 1928 marktleider als het om dit type duurzame vloeren gaat.

LEUK WEETJE!

De eerste versies van het product waren bruin. Gemalen kalksteen neutraliseert tenslotte de kleur, de aardetint is zichtbaar. Door het toevoegen van een kleurpigment werden diverse effen kleurenstalen toegevoegd aan de productie en daarmee de collectie.

Toen in de jaren ’30 een productiewijziging plaatsvond betekende dat dat er ook andere mengingen mogelijk waren. Mengingen waarmee als het ware een soort marmerstructuur in de kleur kon worden aangebracht: Precies. Marmoleum.

Marmoleum is dus een merknaam, en daarmee een variant, van Linoleum.

Linoleum vloer

ALTIJD AL DUURZAAM

Vanaf de jaren ’95 nam de trend duurzaamheid een vogelvlucht, Zoveel mogelijk CO² neutraal produceren werd belangrijk én is dat nog steeds.

Sterker nog: het doel van de overheid is om bedrijven in 2050 volledig CO² neutraal te laten produceren. Als we naar het product Linoleum kijken is het, wanneer we het opnieuw zouden ontleden, weer voor 98% terug te brengen naar de natuur. Hoe mooi! Dát, is nog eens duurzaam.

Stichting CO² neutraal maakt zich hard voor duurzame ontwikkeling én aandacht op dit vlak. Dat doen ze onder andere door prijzen uit te reiken. Forbo Flooring is dan ook, voor haar manier van duurzaam produceren met een krachtig duurzaam eindproduct, gekozen als meest duurzame bedrijf door een publieksjury.

De Binnenspecialist besteedt, nét als Forbo Flooring én haar consument, aandacht aan haar product. Dat. Moet. Goed. Zijn.

De Linoleum en Marmoleum collectie wordt dan ook, steeds een stukje, verder uitgebreid. Naast duurzaamheid en slijtvastheid (het product is tenslotte 1,5mm dik) zijn de industriële grijstinten ruim in de collectie vertegenwoordigd. De Solid collectie is bijvoorbeeld echt van ‘Nu’: een hippe, bijna gietvloer-achtige look met een rustige, moderne uitstraling.

Need we say more? Vooral tijd om te gaan ervaren en voet op Linoleum bodem te zetten.

‘Het is tenslotte voor iedereen in huis te halen.’ Kom langs in een van onze showrooms. Daar adviseren we u graag over de diverse mogelijkheden! Of vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

OFFERTE AANVRAGEN