‘Geen dag met tegenzin naar m’n werk’

Binnenspecialist De Bruin bestaat 100 jaar. Het begon met een kleine showroom tegenover de watertoren. Inmiddels is de zaak al 50 jaar even verderop te vinden. Nog altijd aan de Bergweg, aan het einde van de Steynlaan. Nico Kater en Joop Vermeulen hebben een groot deel van die honderd jaar actief meegemaakt. Nico werkt er 44 jaar als stoffeerder en Joop, die een paar jaar geleden met pensioen ging, was 40 jaar lang in de zaak te vinden. Er is veel veranderd in die tijd. Verbeterd, vinden ze.

Nico (’geen echte Zeistenaar’) fietste als kind door het huidige pand, toen het nog een garage was. Joop herinnert zich nog goed dat van die garage alleen de wc overgebleven was. ‘’Die was echt antiek. Is die er nog?’’ Verkoper Ton Modderkolk, die sinds 2011 bij Binnenspecialist De Bruin werkt, kan hem geruststellen. Zelfs de wc is aan de huidige eisen van de tijd aangepast.

kranten

Nico Kater, Ton Modderkolk, Jaco den Heijer en Lex Janssen (zittend)

Joop en Nico halen met plezier herinneringen op aan de beginjaren van hun carrière. Wat was het anders, vindt Joop. ,,Vroeger kocht je nieuwe vitrages omdat de oude versleten waren. Het aanbod was ook veel kleiner. Er werd ingekocht op de beurs en in de winkel verkochten we alleen wat we op voorraad hadden. Sommige stoffen liepen heel hard, daar kochten we wekelijks van bij. Toen ik hier begon waren de sluiergordijnen heel populair, ze noemden ze ook wel broekgordijnen. De stoffeerders hadden daar een hekel aan want ze waren heel lastig op te hangen.’’ ,,Ik denk dat de helft van de klanten hun gordijnen zelf maakten’’, vertelt Joop. ,,Dan moest je ze snijden terwijl ze toekeken. In het begin werd ik daar behoorlijk zenuwachtig van.’’ De stokken waarmee de meters afgemeten werden zijn er nog, laat Ton zien. ,,Maar geijkt zijn ze niet meer.’’

Binnenspecialist De Bruin 100 jaar

Nico is in de afgelopen 44 jaar nooit met tegenzin naar zijn werk gegaan, vertelt hij. ,,De grootste verandering is de enorme opkomst van pvc vloerbedekking. Ik weet nog dat ik dat voor het eerst zag liggen, 35 jaar geleden bij de V&D. Waarom leggen ze hier een houten vloer neer, vroeg ik me af? Rob de Bruin wist het: dat was pvc!’’ Wat Nico nauwelijks meer legt is de ooit populaire kokos-vloerbedekking. Of grastapijt. Rouwig is hij er niet om, ,,je handen zaten helemaal onder als je kokos had gelegd.’’ Vloerbedekking leggen is bewerkelijker geworden maar daar zijn de resultaten ook naar. ,, Vroeger vond je een klus van twee dagen al lang, nu zit je soms anderhalve week op een project. Maar ik vind het veel prettiger werken en het is veel minder zwaar. In het begin ging ik met een tas, een rol kleefband en een emmer lijm op pad, nu gebruik ik veel meer. Maar ik hoef niet meer met loodzware rollen tapijt van vier meter breed de trap op.’’ Wat bleef zijn natuurproducten als Tretford en marmoleum. ,,Daar is altijd vraag naar gebleven en het aanbod is nu veel groter.’’ Ze roemen de betrokkenheid van alle medewerkers bij het bedrijf. Dat was vroeger zo en nu nog steeds.

Er heerst geen van 9 tot 5 mentaliteit: ,,We laten niet drie traptreden liggen voor de volgende dag als de werktijd om is. We maken het af!’’ Nico als stoffeerder en Joop als verkoper hebben een heel verschillende blik op de wereld. ,,Als je met Joop in de auto zit zwaait hij de hele tijd naar iedereen. Hij kent alle klanten bij naam. Als ik langs een adresje kom weet ik meteen wat daar op de vloer ligt’’, verduidelijkt Nico. Joop vindt dat er veel veranderd is. ,,Er werken hier nu mensen met veel meer kennis van interieur en persoonlijk interieuradvies dan vroeger”.

Binnenspecialist De Bruin 100 jaar

Dat kan ook niet anders vindt eigenaar Jaco den Heijer: ,,Het productaanbod is veel groter dan vroeger. Denk alleen al aan alle mogelijkheden die er nu zijn in raambekleding, al dan niet gemotoriseerd en aangestuurd via domotica systemen. We kunnen onze klanten tegenwoordig een totaalconcept beiden. Alles om de klant van een optimale en totale dienstverlening te kunnen voorzien wat hun interieur betreft.”